четвъртък, 27 август 2020

Между другото, защо Motorola се нарича Motorola ?

Motorola присъства в света на електрониката от далечната 1928 г. Тя е една от основните марки за електроника и телекомуникации.  Понастоящем е намерила своето място в непрестанно развиващия се и динамичен пазар на смартфони и мобилни устройства. През дългата си история обаче компанията има забележителни възходи, преодоляла  е множество препятствия, както и е сменила собствеността си нееднократно. Разцвета на компанията е основно през 20 век, където се редуват патент след патент и успех след успех. Motorola изобретява редица от съвременните устройства в комуникациите и електрониката през последните 90 години. През 1930 година, първа изобретява автомобилното радио и мрежите за обществена безопасност. През 1969 – оборудването за комуникация от луната на астронавтите, през 1983 създават първият  мобилен клетъчен телефон.

Иновациите остават ключов елемент в motorola, а двупосочните радиостанции остават и досега важен елемент в редица индустрии.

В новия век мултинационалната компания има своя разцвет в началото със своите сгъваеми телефони RAZR. Но след това компанията първоначално е купена от Google, след което е продадена на  Lenovo през 2014 г.

А от къде идва името? Историята е всъщност доста забавна.

Именно през 1928 г. двама братя, Пол и Джоузеф Галвин, решават да купят фалирала аудио компания и да я превърнат в Galvin Manufacturing Corporation.

Оригиналният Motorola Razr. 

Мотор + Ола

Не толкова популярен факт за компанията е, че се нарича Motorola,  заради автомобилно радио. През 30-те години фирмата усеща ниша, която все още е неразработена: По това време никой не е успявал да приспособи успешно радио за колата. Motorola успява да направи радиоприемници, малки и практични, така че да могат да бъдат монтирани в колите. Автомобилното радио се ражда, но все пак e било необходимо да се намери име на продукта, Тогава в компанията решават да използват комбинацията от motor – автомобил и ola– звук. Също може да се преведе и като „звук в движение“.

Освен това по онова време много успешни компании завършват със звука “ ola ”: Moviola, Pianola, Crayola. Това накрая e убедило двамата братя да приемат комбинацията. През следващите години името Motorola  толкова много се слива с бранда, че става разпознаваемо във всяко домакинство. Едва през 1947 г. самата компания е преименувана на Motorоlа.

През 2011г. се разделя на две специализирани предприятия, Motorola Mobility и Motorola Solutions. 

Folge uns