понеделник, 29 юни 2020

Едно, две, три или дори четири: какви са предимствата на всяка камера на смартфонa? Oбъркани сте от функциите на камерата? Motorola обяснява ползите и развенчава митовете на днешният мулти-камерен смартфон.

Днешните смартфони имат две, три или дори до четири камери – всяка от тях може да предлага различни функции, които могат да бъдат объркващи за потребителя. Нуждите на потребителите са определящи при създаването на дизайна и технологията на  новите устройства, Motorola има опростен подход, когато става въпрос за камери, за да получите точно това, от което имате нужда.

В зависимост от хобитата ви и начина на живот, вие се нуждаете от различен тип камера. Например, ако сте от типа, който обича да си прави селфита или снимки от близък план, то смартфонът със сензор за дълбочина или макрокамера е идеален. Ако планинските и градските пейзажи или груповите снимки са по-ваш стил, тогава е необходим широкоъгълен сензор за камера, за да не се отдалечите от сцената и да може да се побере всеки в кадъра.

Ние сме изяснили ползите от всеки тип сензор за камера, който съществува в момента на пазара, така че да можете да изберете смартфон според вашите нужди:

Главен сензор за камерата

Главният сензор за камерата е този, използван по подразбиране от вашия смартфон за бързо заснемане на снимки. С добавянето на функции на Изкуствен Интелект (AI ) , този сензор за камера всъщност може да разпознае вашата сцена и да приложи определени настройки автоматично, за да получите възможно най-добрата снимка. Освен това, на някои смартфони, AI предлага други интересни функции за редактиране на снимки като спот цвят – което ви позволява да подчертаете определена част от снимката в един цвят и да оставите останалата част от сцената черно-бяла. Можете да намерите тази функция в наскоро пуснатите устройствата от семействата на moto g power и motorola edge.

Сензор за дълбочина

Сензорът за дълбочинна винаги работи заедно със сензора на главната камера и е проектиран да идентифицира фона на дадена сцена. Това е сензорът, който ви позволява да замъглите леко фона на вашето изображение (ефект боке), докато подчертавате детайлите на обекта си или обратното. Този сензор прави изображенията да изглеждат по-реалистични, като имитира какво прави човешкото око, така че мозъкът ви да интерпретира кои обекти са на една и съща равнина и кои не са. Нуждаете се от доказателство? Приближете се до някой обект, така че да е  на около 30 сантиметра от лицето ви – ще видите, че фонът губи рязкост. Ако погледнете зад него, обектът е този, който сега изглежда размит.

Широкоъгълен сензор за камера

Високите сгради, пейзажи, паметници или груповите снимки изискват да  се отдалечиш от камерата, за да вместиш всичко в кадъра. Решение на този проблем е широкоъгълният или ултра широкоъгълният обектив на камерата, който ви позволява да разширите зрителния ъгъл и да направите място за всичко, което искате да уловите.

Тази камера работи самостоятелно и на някои смартфони като moto g8 plus и motorola one action, този сензор се използва, за да позволи на потребителите да записват видеоклипове вертикално и да ги гледат хоризонтално, без да губят подробностите на цялата сцена.

Сензор за телефото камера

Това е камерата, която ви позволява  оптично увеличаване, без да се жертва качеството на изображението, избягвайки зърнестата текстура, която дигиталното увеличение често причинява. С други думи, той прави обратното на широкоъгълния сензор, доближавайки ви до обекта, който искате да снимате, без да губите фокус. Резултатът е по-високо качество, по-ясно изображение в сравнение с цифровото увеличение, което разчита на софтуер за изрязване и увеличаване на изображението.

Motorola one  zoom бе представен  с водеща в индустрията система Quad Camera, която обединява оптичното увеличение  и  ултраширокоъгълния обектив, помагайки на фотографите да поберат 4x повече в кадъра в сравнение със стандартните лещи.

„Време на полет“ (ToF) сензор

Докато сензорът ToF за първи път се използва за разпознаване на лица, наскоро се премества в задната част на смартфоните, така че потребителите да могат да правят 3D снимки, да използват увеличена реалност и да създадат по-точен ефект на боке. Той прави това, като изпраща инфрачервен сигнал и записва времето, необходимо за връщане на сигнала до сензора.

Новите водещи устройства на Motorola – motorola edge и edge+ разполагат с ToF сензор, който събирайки информация за дълбочина, създава естествен силует между предния план и фона, при което резултатът е по- ясни и професионални портретни снимки.

Сензор за макро камера

Този сензор е предназначен да бъде един от най-иновативните сред смартфоните в 2020, защото позволява на потребителите бързо да уловят малки детайли на много къси разстояния, без да  се губи фокус, както би направил нормален сензор за камера .

Един от първите от този род сензори е поставен в смартфона motorola one macro, който обещава да може да увеличава на два сантиметра от обекта, без да се жертва качествотo на изображението.

Митът за мегапикселите

Броят на мегапикселите се отнася до резолюцията на камерата – параметър, който влияе върху размера на изображението, а не на качеството. Броят на мегапикселите ви позволява да прецените колко изображението може да бъде увеличено, без да загуби своята острота – нещо, което трябва да имате в предвид, ако възнамерявате да използвате снимките си за повече от социално споделяне онлайн.

 Повече мегапиксели не са синоним на по-добри снимки. Важното е размерът на пикселите – малките точки, които съставляват дигитално изображение. „Можем да ги комбинираме, за да създадем по-големи пиксели с по-голяма чувствителност към светлината, произвеждайки снимки с по-голяма острота“, каза Мартин Еранте, продуктов  лидер маркетингови операции за МБГ. „Чрез технологията Quad Pixel можем да заснемем висококачествени снимки дори в среда с ниска осветеност“, каза той.

Можете да намерите тази технология Quad Pixel в motorola one Fusion+, motorola edge и edge+, както и в някои устройства от новото поколение на moto g.

Днес, системата от камери е една характеристика, която наистина позволява на марките да се открояват от конкурентите и  да отговорят на нуждите на   различните потребители. За да научите повече за смартфоните на Motorola и коя камера най-подходяща за вас може да  посетете https://www.motorola.com/bg/

MOTOROLA, логото стилизирано М, МОТО и всички марки от семейството на MOTO са търговски марки на Motorola Trademark Holdings, LLC. Android е търговска марка на Google, LLC. Qualcomm Snapdragon е продукт на Qualcomm Technologies, Inc. и/или дъщерните му дружества. GOOGLE и ANDROID са търговски марки на Google LLC. Произведен с Dolby technologies под лиценз от Dolby Laboratories. Dolby, Dolby Audio и символът двойно D са търговски марки на Dolby Laboratories. Всички други търговски марки принадлежат на съответните им притежатели. © 2020 Motorola Mobility LLC.

За Motorola

Motorola Mobility LLC беше придобита от Lenovo Group Holdings през 2015 г.  Всички продукти с марката Moto и Motorola са проектирани и произведени от Motorola Mobility LLC, която е дъщерно дружество на Lenovo.

За Lenovo

Lenovo е $45-милиардна глобална компания, поставена в световната класация на Fortune 500 с визия да се превърне в лидер в сферата на интелигентната трансформация посредством умни устройства и инфраструктура, които осигуряват най-доброто потребителско изживяване. Портфолиото на Lenovo е едно от най-широките в света със свързани продукти, включително смартфони (Motorola), таблети, компютри (ThinkPad, Yoga, Lenovo Legion), работни станции, както и AR/VR устройства и умни решения за дома. Решенията от следващо поколение при центровете за данни на Lenovo (ThinkSystem и ThinkAgile) създават капацитета и компютърната мощ на връзките, които променят бизнеса и обществото. Lenovo работи, за да вдъхнови различното у всеки и да изгради бъдеще, базирано на по-интелигентните технологии, в което всеки преуспява. Присъединете се към нас в LinkedIn, следете ни във Facebook, Twitter (Lenovo Bulgaria), Instagram и Weibo или ни посетете на www.lenovo.com/bg.

Folge uns