четвъртък, 19 март 2020

Продължителното стоене вкъщи може да наруши баланса между дигиталния и реалния живот

Преди няколко месеца от Motorola публикуваха мащабно проучване, направено съвместно с изявени учени, което посочи редица обезпокояващи поведения

Проучването показа, че потребителите са склонни да приоритизират телефона си пред хората, които обичат, като най-сериозни тези данни са във възрастовата група на младото поколение, което израстна в един вече дигитализиран свят. Открихме също, че хората осъзнават своята нужда за по-добър баланс, и са склонни да потърсят помощ:

 • Важността на телефона: Една трета (33%) от анкетираните приоритизират смартфона пред ангажираността с хората, за които ги е грижа и биха искали да прекарват времето си заедно.
 • Поколенчески фактори: Проблемите със смартфоните се задълбочават сред по-младите поколения като повече от половината (53%) анкетирани от поколението Z описват телефона си като своя най-добър приятел.
 • Необходима помощ: Хората искат помощ, за да установят положителен баланс между смартфона си и своя живот. Всъщност, 61% от участниците са единодушни, че биха желали да вземат максимума от телефона си, когато го ползват, и максимума от живота, когато не ползват телефона.
 • Търсена изолация: Мнозинството от участниците (60%) споделят, че е важно да имат живот, несвързан с техните телефони.

Набелязахме 3 ключови поведения, които влияят на връзките ни с околните. Проучването показа, че по-младото поколение е по-склонно да придобие точно тези навици:

 • Проверки по навик: Половината (49%) са единодушни, че проверяват телефона си по-често отколкото им се иска (близо всеки 6 от 10 в поколенията Z и Y)
 • Прекалено много време с телефона: една трета (35%) споделят, че прекарват твърде много време в употреба на телефона (44% при поколението Z) и смятат, че ще са по-щастливи, ако споделят по-малко време със своите телефони (34%).
 • Прекомерна емоционалност: Две трети (65%) признат, че се паникьосват, когато помислят, че са си загубили телефона (почти всеки 3 от 4 при поколението Z и поколението Y), а трима от десет (29%) признават, че когато не ползват телефона си, мислят за него.

Какво да направим, докато седим вкъщи и как да поддържаме правилен баланс, така че вашето устройство да е верен приятел, а не източник на стрес и паника:

 1. Намалете броя на нотификациите

Променете настройките си и позволете само на значими приложения да ви пращат известия. Всички останали апликации проверявайте само при нужда.

 • Това, че сте вкъщи, не означава, че трябва да отговаряте на всяко повикване

Вероятно вашите колеги, пряк началник или дори приятели очакват да отговаряте моментално на всяко обаждане, просто защото знаят, че не сте в среща, в метрото или не шофирате. Това обаче може сериозно да наруши дейността, върху която сте се фокусирали. Ето защо, макар и на дивана вкъщи, си представете, че сте в офиса или в колата и в момента не е удобно да говорите, точно както е в реалния ви живот по принцип. Така ще запазите своята продуктивност и няма да се чувствате толкова напрегнати.

 • Сега имате време да обърнете внимание на важните хора

Винаги най-голямото оправдание за невъзможността да се видим с близките ни, да се чуем с тях и да им обърнем така желаното от тях внимание, се е криело в липсата на време. Е, сега имаме цялото време на света да наваксаме пропуските. Така, че оставете телефона настрани и общувайте със семейството.

 • Изберете си няколко доверени източника и черпете информация само от тях по важните за деня теми

Не се доверявайте на фалшиви новини от непроверени източници. Те ви стресират и неусетно потъвате в ненужно търсене на доказателства, които не съществуват или още по-лошо – приемате лъжата за истина и подлагате тялото и ума си на напрежение. Вместо това си изберете любимите и доказани във времето медии и консумирайте съдържание само от тях.

От Motorola припомнят, че техните устройства разполагат с приложението Digital Wellbeing, което се грижи за  вас и ви информира при прекомерна употреба на вашите устройства.

Folge uns