вторник, 26 ноември 2019

Светът отблизо – или как да направите истински добри макро снимки

Интересувате се от фотография? Искате да разберете тайните на онези снимки, които ви карат да спрете да сърфирате из нета и да им се насладите за по-дълго или пък желаете да се научите да правите макро снимки като професионалистите? Тук сте на правилното място. Въпреки че сте любител, може да се научите бързо и лесно как да се потопите в магията на макро фотографията.

Но кои снимки са макро?

Ако направите снимка на листо, това вече е макро фотография. Ако направите снимка на цвете или неговите тичинки, това пак е макро фотография, ако снимате насекомо – ето още една възможност за макро фотография.

За най-любопитните – макро фотографията е процес на снимане на малки обекти с голямо увеличение (обикновено 1:4 или още по-голямо). За да се заснемат обектите, се използват обективи, които фокусират от по-близко разстояние спрямо стандартните и проектират увеличения образ върху сензора на камерата.

Тайната на добрите макроснимки всъщност се заключава във възможността на обектива  да може да фокусира на максимално къси разстояния.

Ако правите първи стъпки в макро фотографията, ще ви е необходимо малко основно оборудване:

  • СТАТИВ

Особено в началото, при снимане отблизо, се налага да сте стабилни и това няма как да стане без статив.

  • КАМЕРА

Най-добрите камери за макро снимки са DSLR, или безогледалните фотоапарати със сменяема оптика. Важно е да имате макро обектив, за да може да снимате обектите от близко разстояние и с голямо ниво на увеличаване на образа.

Най-лесният и евтин начин за макро фотография е използването на макро лещи (филтри) – това води до намаляване на фокусното разстояние на получената оптична система. С намаляване на фокусното разстояние се скъсява и минималната дистанция на фокусиране.

Разбира се, ако нямате възможност да си купите професионален фотоапарат, винаги може да си вземете смартфон с подходяща камера. Към момента изборът на модели с макро обективи е ограничен, но особено подходящ и достъпен е motorola one macro, който ще ви свърши добра работа.

  • Освен че неговата макро камера дава възможност човек да навлезе в един нов, необичаен свят, който е почти невъзможно да бъде наблюдаван с просто око, тя помага да снимате обекти на минимално  разстояние от два сантиметра, нещо което другите смартфони в този сегмент не могат да направят.
  • Този телефон има и по-силно изразен боке ефект заради малкото предметно разстояние. Боке е японска дума, която означава размазвам, и има сравнително сходно произношение на различните езици – /ˈboʊkə/ BOH-kə or /ˈboʊkeɪ/ BOH-kay; Japanese: [boke]). Използва се като термин, показващ начина, по който даден обектив рисува областите от кадъра, които не са на фокус.

Motorola one macro e телефон за всички онези, които желаят винаги да имат макро камера под ръка, както и за онези, които обичат да снимат храна в ежедневието си. Подходящ е и за заснемане на дребни (технически) детайли, които иначе трудно биха се видели с просто око.

От какви други съвети се нуждаете, за да направите истински въздействащи макро снимки?

Най-важната стъпка, преди да започнете да правите първите си макро снимки, е да изберете подходящи обекти за макро фотография. За да бъдат вашите снимки истински впечатляващи, следвайте следните стъпки:

  • Изберете цветя в ярки тонове за вашите снимки.
  • Нека формата на цветето да е максимално проста.

Разбирачите споделят, че в макро фотографията простотата на изображението е ключова. Това е особено вярно при избора на обект.

Например розите са с обикновена, овална форма, лалетата и маргаритките също. Но хортензиите и хризантемите са съвсем друга работа. Това, разбира се, не означава, че не можете да направите добра макро снимка на хортензия и хризантема, но поне не в първите си срещи с макро фотографията.

Хубаво е предметите за макро снимки да са чисти и да нямат повреди или дефекти.

Много важна роля при макро снимките има осветлението.

Със сигурност ще се изкушите да снимате цветя под яркото слънце, но в началото избягвайте това. Яркото слънце хвърля силна слънчева светлина и  резултатът е бледи тонове на изображението.

Вместо това можете да снимате цветя и предмети при следното осветление:

  • Снимайте цветя в облачни дни – облаците са чудесни за заснемане на хубави макро снимки.

Облаците  също така могат да действат като гигантски дифузер – да поемат силната светлина и да я превърнат в разкошна и мека. Това помага на цветовете да се открояват.

  • Снимайте избраните цветя (предмети) през златните часове на деня – ако се чудите кои са „златните часове“ – това са ранната сутрин и късният следобед – часовете непосредствено след изгрев и малко преди залез.

През тези часове слънцето е все още ниско в небето, а светлината е в прекрасен златист цвят. Това „златно“ осветление е много по-меко от светлината в средата на следобеда. Точно тогава можете да заснемете няколко прекрасни макро снимки като тези:

  • Друг важен елемент за добри макроснимки е композицията, или казано с други думи подреждането на елементите в снимката. Добрата композиция е условие за перфектен резултат.

За да има добра композиция, можете да изолирате обекта на снимане. Най-добрите кадри в макро фотографията са мощни – в тях има един обект, който ви зашеметява на мига.  Без излишни елементи за разсейване. Щом намерите най-добрата композиция за обекта на вашите снимки, отделете се малко и огледайте за нещо разсейващо. Ако има елементи (като клонки, листа или друго) които ви разсейват, отървете се от тях. Изолирайте обекта за снимане.

И накрая, включете малко контрастно пространство в снимката – то подчертава силата на вашия обект и насочва зрителския поглед директно към фокусната точка. Контрастното пространство помага на избрания от вас обект да диша в кадъра.

Ето, имате съвети, имате и motorola one macro – вече нищо не ви спира да правите невероятни снимки !

Folge uns