четвъртък, 3 декември 2020

Как да предпазим телефона си от студа тази зима

Декември дойде и донесе първия сняг! Време е за зимни приключения, празнични вълнения и сърцесгряващ уют в топлината на дома! Студът остава зад прозорците, а щом се покажете навън, наднича палаво между шапката и шала и се опитва да щипне за носа и по всеки останал непокрит сантиметър кожа.

И докато вие се забавлявате да правите снежни човеци с децата, бързате от магазин в магазин в търсене на коледни подаръци или летите по снежните писти, телефонът в джоба ви може би зъзне и страда! Ако се чудите защо изведнъж батерията ви пада от 100 на 70 процента, когато застуди, то знайте, че телефоните не са предвидени за екстремни температури. Студът може да забави химичните реакции до там, че да загубите мощност. За това е и толкова важно да знаете как да се грижите за телефона си през зимата, така че да не се окажете без батерия точно когато имате най-много нужда от нея. Ето няколко полезни съвета:

Дръжте телефона близо до тялото си

Човешкото тяло обикновено е с температура от около 36.6 градуса (стига да не ви е издебнал някой подъл вирус или върла настинка), което го превръща в естествен източник на топлина. Така че дръжте телефона в топлата прегръдка на някой вътрешен джоб; така хем ще го предпазите от студа, хем от някое случайно челно гмуркане в снега.

Облечете добре телефона си

През студените месеци се увиваме в шапки, шалове, ръкавици и какво ли още не, но някакси забравяме, че и телефона ни може да има същите нужди. Така че изберете на своя верен другар топло палтенце – калъф, който да го обгръща изцяло. Добра опция са водонепромокаемите кейсове, който хем ще изолират до голяма степен от студа, хем ще защитят телефона ви, ако изпадне на някоя снежна писта или пряспа.

Не оставяйте телефона за дълго на студа!

Не оставяйте телефона си в колата за повече от половин час (или за цяла нощ), тъй като може да го заварите с паднала батерия; да не говорим пък, че много ниските температури може да повредят някои от компонентите.

Дайте време на телефона да се аклиматизира

Ако сте прекарали много време навън и после влезете някъде на топло, изчакайте малко преди да почнете да го ползвате. Иначе рискувате да се образува конденз от рязката смяна на температурата и допълнителното нагряване на устройството, което може да го повреди.

Зареждайте до край батерията

Студът може да се окаже предизвикателство и за най-големите батерии. И макар че Моторола се слави с енергийни гиганти като moto g9 power – шампионът в тежка категория с внушителната 6,000 mAh батерия и 5000 mAh-овите moto g9 play, moto g9 plus, moto g 5G, moto g 5G plus, moto e7 plus и moto e6 plus, които могат да ви изкарат до 3 дни с едно зареждане, все пак се уверете, че сте заредили телефона си на 100% преди да се отправите на някое зимно приключение. Добре е да имате и бекъп вариант за всеки случай или ако телефонът ви не е с огромна батерия, разбира се. Външната батерия е най-добрият ви приятел за непредвидени ситуации.

Използвайте “умни” помощници

Повечето от нас са свикнали телефонът да е буквално залепен за ръката, но има немалко умни устройства, които помагат да спасим телефона си от излагане на зимните стихии. Например можете да проверявате повечето си важни нотификации с един поглед към смарт-часовника си и същевременно да го топлите естествено, тъй като прилепва плътно към кожата на китката. Ако пък заложите на безжични слушалки, можете да провеждате разговори и дори да ползвате гласовия асистент на телефона, докато той се гуши на топло в някой джоб.

Folge uns